TVHb Başkanı Murat Arslan: “Veteriner Hekimlere Yönelik Şiddet Maalesef Kontrolsüz Bir Şekilde Devam Ediyor. Yakında İşi Bırakmak İçin Harekete Geçeceğiz”
HABER: İLEYDA ÖZMEN
Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Murat Arslan, “Meslektaşlarımıza yönelik şiddet maalesef artarak devam ediyor. Artık meslektaşlarımızı korumak için alabileceğimiz önlemleri düşünmeye başladık. Durduracağız” dedi. -Bununla ilgili hareket yakında. Veteriner hekimliği bilinçli olarak işlevsiz hale getiriliyor. “Yetkililerin bu konuda bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz. Aslında halktan da duyarlılık bekliyoruz. Türkiye’de olağanüstü zor şartlar altında işini yapmaya çalışan hekim konumundayız. Veterinerler sağlık çalışanlarıdır. Sağlıkta şiddet derhal veteriner hekimler kapsamına alınmalıdır” dedi.
Ankara’da Veteriner Hekim Ceren Eroğlu, enfeksiyon nedeniyle tedavi gördüğü kedisinin ölümünden kendisini sorumlu tutan AK isimli bayanın saldırısına uğradı. Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Komite Başkanı Murat Arslan, durumu ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Arslan dedi ki:
“VETERİNER HEKİMLERİNE YÖNELİK ŞİDDET KONTROL OLMADAN DEVAM ETMEKTEDİR. YAKINDA DUR EYLEMİNİ YAPACAĞIZ”
“Meslektaşlarımıza yönelik şiddet maalesef artarak devam ediyor. Özellikle gıda alanında çalışan meslektaşlarımız toplum sağlığı açısından çok değerli bir görev yapıyorlar. Çok gündeme gelmiyor ama orada önemli bir şiddet var, Yapacakları en ufak bir hata aslında yüzlerce toplumu etkileyecektir.Fakat orada da önemli bir mobbing ve Şiddet uygulanmaktadır.Yine yerel yönetimde gündeme gelmiyor ama meslektaşlarımız ciddi bir mobbing altında. Özellikle yerel yönetimlerin bazı eksikliklerinden, sorumluluklarındaki bazı eksikliklerden sorumlu tutuluyorlar ve ciddi şiddete maruz kalıyorlar.Aslında son olayda son zamanlarda ücretsiz klinisyen doktor sorusuyla karşılaştık. laf konusu.Kişi tedaviyi beğenmiyor bu sağlığın doğasında var.Her hastayı kurtaramazsınız hastasını kaybediyor yada fiyatını beğenmiyor bu yüzden meslektaşımıza maalesef şiddet uygulanıyor. Son zamanlarda İzmir ve Ankara’da yaşadık. Nitekim yakın geçmişte Yozgat’ta bir meslektaşımız bıçaklanarak öldürüldü. . Yani veteriner hekimlere yönelik şiddet ne yazık ki kontrolsüz bir şekilde devam ediyor. Bunun en değerli nedenlerinden biri şudur: Veteriner hekimler sağlık çalışanlarıdır. Ama maalesef ne kişilik hakları düzenlenirken ne de sağlıkta şiddet yasası çıkarılmazken veteriner hekimler bu kapsama alınmadı. Son zamanlarda veteriner hekimlere yönelik şiddetin çok rahat bir şekilde uygulanmasının nedenlerinden biri de budur. Veteriner hekimlere yönelik şiddet karşılıksız kalırken ülkemizde de şiddet her alanda hızla artarak devam ediyor. Bu nedenle çalışma arkadaşlarımızı korumak için alabileceğimiz önlemleri düşünmeye başladık. Yakın gelecekte bu konuda harekete geçeceğiz. Yani acil durumlar dışında muhtemelen bir gün hastalarımıza hizmet vermeyeceğiz. Halkın ilgisini bu şekilde çekmeye çalışacağız.
“TÜRKİYE’DE OLAĞANÜSTÜ ZOR ŞARTLARDA MESLEKLERİNİ YAPMAYA ÇALIŞAN HEKİMLERİZ”
Veterinerler sağlık çalışanlarıdır. 657 sayılı Kanun bunu gösteriyor. İlgili diğer kanunlarda tekrar atıfta bulunulmaktadır. Bu nedenle sağlıkta şiddet kapsamına derhal veteriner hekimler tarafından alınmalıdır. Bu en değerli adımlardan biridir. Oburluk halkı bilinçlendirmek ve bilgilendirmek içindir. Veterinerler kendi adları altında hekimlik yapmaktadırlar. Onların en kıymetli görevi aslında hayvan sağlığı ve hayvanları tedavi etme görevidir. Hiçbir doktor hastasını kaybetmek istemez. En büyük ıstırabı, acıyı her şeyden önce hisseder. Bu açıdan veteriner hekimler mesleki işlerini yaparken diğer doktorların yaşadığı sıkıntıları ve sorunları yaşamaktadırlar. Şiddete maruz kalmalarıyla asla ilişkilendirilemezler. Yerel yönetimlerde görev yapan meslektaşlarımız kurumlarının yetersizliklerinden sorumlu tutulamazlar. Bununla bağlantılı olarak mobbing, çalışma arkadaşlarımıza yönelik önemli bir sosyal medya saldırısıdır. Özellikle klinisyen arkadaşlarımıza sosyal medya üzerinden yapılan saldırılar onları işlerini yapamaz hale getirmektedir. Ticari olarak da çok sorun yaratıyor. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak aslında halk sağlığı açısından oldukça stratejik bir meslek olan veteriner hekimliğin güçlendirilmesi gerekmektedir. Veteriner hekimin az önce bahsettiğimiz gıda kontrolü sırasında kendine güven duyabilmesi, iş güvenliği açısından kendini yetkin hissedebilmesi ve görevini yerine getirebilmesi için bu olayların hızla önüne geçilmesi gerekmektedir. Veterinerlik bilinçsiz bir biçimde işlevsizleştirilmekte ve değersizleştirilmektedir. Yetkililerin bu konuda acil önlem almasını bekliyoruz. Aslında halktan da duyarlılık bekliyoruz. Türkiye’de inanılmaz zor şartlar altında mesleğini yapmaya çalışan hekimler konumundayız.”