İstanbul’da Taksilerde Akıllı Flaşör Sistemi Uygulaması Ertelendi
UKOME’nin aldığı kararla 1 Mayıs 2023’te yürürlüğe girmesi beklenen Boş-Dolu-Ayrılmış-Sos bilgisini taksi işaretlerinde yansıtacak “Akıllı İşaret” sistemi, üretim ve tedarik sorunları nedeniyle hayata geçirilememişti. üreticilerinden. Kararın üzerinden yaklaşık 4 aylık bir süre geçmesine rağmen İstanbul’daki taksilerin büyük çoğunluğu akıllı tepe lambası taktıramadı. Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, arzın sıkışıklığı nedeniyle gerekli lambaların takılamadığını belirterek, “1 Mayıs itibarıyla tüm taksilerimize akıllı tepe lambaları takılacak ve yeni uygulama, Maalesef tedarikçiler tedarikte sıkıntı var dediler biz de konuyu İBB ile görüştük ilk UKOME toplantısında böyle oldu konu gündem olacak ve süreyi uzatacağız gerçi kısa bir süre için” dedi.
26 Ocak 2023 tarihinde yapılan UKOME toplantısında İBB’nin ‘Taksi Ulaşımında Kullanılan Tepe Lambalarının Düzenlenmesi Önerisi’ oy çokluğu ile kabul edildi. “Akıllı Tepe Lambası” olarak adlandırılan sistem ile taksilerin pik lambalarında; Takside müşteri varken “Dolu”, taksi şoförü uygulamaya veya otobüs durağı müşterisine döndüğünde “Rezerve edildi”, takside müşteri yoksa “Boş” ibaresi görüntüleniyordu. İBB tarafından taksimetrelerle entegre çalışacağı belirtilen sistemde, taksicilerin güvenliği açısından da “SOS” butonu ve bildirim olacak. Toplantıda uygulamanın yürürlüğe gireceği ve tüm taksilerin zorunlu olarak sistemi uygulamaya başlayacağı tarih 1 Mayıs 2023 olarak belirlendi. İstanbul’da birçok taksici bu sisteme geçmedi. Projeye uygun tepe lambalarının UKOME kararındaki modele göre özel şirketler tarafından üretileceği İBB’den öğrenildi. İstanbul Taksici Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, süreç hakkında bilgi verdi.
“UKOME TOPLANTISI’NDA BU KONU GÜNDEMDE OLACAK”
Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, “1 Mayıs itibariyle tüm taksilerimize akıllı tepe lambası takılacak ve yeni uygulamaya geçilecekti. Maalesef tedarikçiler bir sancı olduğunu söylediler. arzda bu yüzden konuyu İBB Toplu Taşıma Hizmetleri Müdürlüğümüzle görüştük. Şu anda ek süre talebinde bulunduk. “Bu konu ilk UKOME toplantısında gündeme gelecek, bir süre de olsa süreyi uzatacağız.” kısa zaman. İBB de konuyu tolere etti ve anladı. Belli bir süre sonra tüm taksicilerimiz bu uygulamayı benimsemek zorunda kalacak.” dedi.
“TÜM TAKSİLERİN GİTMESİNİ İSTİYORUZ.” Sistemin tam olarak devreye alınamadığını belirten Aksu, “Şu anda 6 taksiden 1’i geçti. Hepsinin geçmesini istiyoruz. Aslında İBB şu anda bu konuda bir denetim ve uygulama yapmıyor. Bahisle ilgili esnafımız da mağdur, “Bu olmayacak ama arz sorunu ortadan kalkınca bu olacak. Taksici esnafı alıp taksi tavanına ekleyecek. Firmalar bin TL ile 2 bin TL arası maliyetlerden bahsediyor. Bu led ışıklı bir sistem, ikmal sorunu ortadan kalkınca tüm taksiler kullanmak zorunda kalacak.” diye konuştu.
“FİRMALAR MALZEME YA DA MODÜL TEMİNİNDE ZORLUKLAR OLDUĞUNU SÖYLEDİ””Yerli ve milli üretim istiyoruz. Bunu bizimle görüşmek isteyen tüm firmalarla görüştük. Yerli olsa daha iyi olur, yerli olsa daha iyi olur” ekonomik ol.” Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Firmalar bize tedarikte ya ekipman ya da kesme kasvetli olduğunu söylediler. Biz de konuyu İBB’ye ilettik. Türkiye seçim sürecine girdi, dolayısıyla bazı gecikmeler oldu. Bütün işçimiz. Şoför arkadaşlar bu uygulamayı takdirle karşılıyorlar ve geçecekler” Biz de yolcu memnuniyetini sağlamak adına bu uygulamayı hayata geçirmek istediğimizi söyledik ve destek verdiler. Varsayımımıza göre 2-3 ay içinde bu arz sıkıntısı giderilir ve taksiciler geçer” dedi.
Taksici Türker İlgen, “Henüz bu sisteme geçiş yapmadık, şu an akıllı tepe lambalarının yapılmasını bekliyoruz. Şu anda piyasada sadece ‘Boş-Dolu’ yazan lambalar var. Taksici Ali Can Bahadır da, “Sistemin farkındayım, geçiş yapacağız ama bu sorunun çok değerli olduğunu düşünmüyorum. “Rezervasyonlu yolcularımız var, başvurusuz gittiğimiz yolcular var. O zaman bizi boş sanıyorlar.”
İBB konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.